mandag 21. januar 2013

Å få seg en på trynet...




Noen ganger får man seg "en på trynet..."
Det kan skjer når du minst venter det og på en måte du ikke hadde forestilt deg var mulig...

Jeg fikk meg "en på trynet" tidligere i høst.
Tenkte jeg skulle dele opplevelsen med dere :)

Det var en fin torsdagsmorgen, jeg våknet uthvilt etter en god natt søvn, spiste frokost, kikket ut av vinduet på det fine været og tok med meg hundene ut i skogen før solen stod opp, for å rekke å gå en lang tur før ettermiddagsvakt på jobben.
Doris og jeg, denne dagen, på hogstfeltet "vårt" med utsikt over Dromsetjärn
Etter et par kilometers vandring slapp jeg hundene fri og lot de løpe, News sprang ivei til skogs, og vi andre vandret i rolig tempo blant grantrærne :) Etter et par timers vandring utenfor stiene kom vi til et åpent hogstfelt, som vi ofte besøker og hvor vi bruker ta en pause.
News på tur på egenhånd :)
På vei over hogstfeltet i retning hjemveien, fikk jeg meg plutselig "en på trynet"!

Svimmelheten traff meg som et lyn fra klar himmel, samtidig som armen min forsvant fra kroppen og en hodepine stakk meg som et vepsestikk, jeg hadde også problemer med talen.


Så pause på hogstfeltet ble det også denne gangen, men ikke så hyggelig som tidligere, svimmelheten ble bedre etter en stund -så jeg tok hundene i line og lot de geleide meg med hjemover -hundene skjønte vel at noe ikke var som det skulle, der jeg hang i båndet, bablet og stabbet meg hjemover,  men de geleidet meg fint hjem iallfall! :) Heltene mine

Etter en problematisk hjemtur med utallige knall og fall kom jeg hjem til huset mitt i god behold, om enn litt utafor og trøtt. Tok meg en liten høneblund og et bad, iførte meg uniformen og utesko og var klar for å dra på jobb- kikket på klokken og fant ut at den var 1800.... Må jo da tilføye at min vakt startet klokken 1400, og mine kollegaer hadde prøvd få tak i meg i flere timer. Det er uklart for meg hvor alle timene ble av denne dagen, og da jeg dagen derpå var like trøtt og forsov meg til både jobben og til ettermiddagens fotballkamp- dro jeg til min fastlege for å fortelle om hendelsen.

Mandag morgen sendte fastlegen meg til akuttmottaket på Fredrikstad Sykehus etter å ha hørt min historie,  bilen min, med Doris i passasjersetet, måtte stå parkert i byen, da jeg ikke fikk lov kjøre bil...
Jeg hadde planlagt å hente Doris og bilen senere på kvelden... men slik gikk det ikke..
Etter å ha opplevd akuttmottaket på en av høstens mest hektiske dager, hadde jeg likevel følelsen av å bli godt mottat og få bra oppfølging. Innleggelsen var et faktum- så stakkars Doris og bilen ble hentet av noen hverdagsfamiliehelter, mens jeg fikk en seng på sykehuset.

I fire dager var jeg innlagt på sykehus, mens jeg gjennomgikk CT-scanning, opptil flere ganger, Ultralyd av diverse kroppsdeler og MR-scanning, EKG-overvåking etc.
Konklusjonen ble at jeg hadde hatt et hjerneslag.

Jeg hadde hatt et hjerneslag som slo til dypt i hjernen og hadde en omkrets på ca.3 cm. I mitt tilfelle vil det si at 3 cm av hjernen ikke har fått blod pga en blodpropp som stanset blodtilførselen og vevet i en omkrets av 3 cm er dødt.

Da var noen spørsmål besvart, men det åpnet for enda flere...
Hvorfor få hjerneslag i en alder av 33, når man tidligere aldri har hatt symptomer på noen helseproblemer, aldri røyket, er sunn og frisk og i god kondisjon...?
Så utredningen var bare i startfasen...

Nm-deltagelse med Aron i 2011.

Hjerneslag
Hjerneslag er den tredje hyppigste dødsårsak av alle sykdommer i Norge, etter hjerteinfarkt og kreft. Hjerneslag er også en av de viktigste sykdomsårsakene til alvorlig invaliditet i Norge.

Felles for alle typer hjerneslag er redusert blodtilstrømning til deler av hjernen og i verste fall er blodtilførselen stoppet helt opp.
Symptomer på Hjerneslag kan være; hodepine, kvalme, oppkast, lammelser, skjevheter i ansiktet,synsforstyrrelser, poser under øynene, ulik pupillstr., taleforstyrrelser, sleving, lav puls, kramper, bevisstløshet, koma, kraftløshet i armer/bein - symptomene kan være forskjellige art og karakter etter hvor hjernen er rammet og hvor stort hjerneslaget er.

Slik ser informasjonsplakaten ut.
Førstehjelp ved hjerneslag
Om du mistenker at personen har et hjerneslag, etter symptomene beskrvet over ring 113.
Jo raskere personen kommer til behandling, jo bedre prognoser har personen.

Jeg for min del var veldig heldig og fikk ingen funksjonhemminger etter hjerneslaget- utrolig nok!
Men hadde jeg forstått at det var et hjerneslag jeg opplevde hadde jeg nok handlet annerledes og oppsøkt legehjelp med en gang- så kanskje man noen ganger har en reddende engel på skulderen som hjelper deg i slike situasjoner?? !

Hva grunnen var til hjerneslaget?
Det kan jeg fortelle om i et senere innlegg... :)

1 kommentar:

  1. ❤❤❤❤
    Vi er så glad for at vi har deg her i god behold!!!
    S

    SvarSlett